Strategische Alignement: Het waarom achter elk project**

by | Oct 18, 2024 | Kennis

In de dynamische wereld van vandaag lijkt er een overvloed aan methodes, frameworks en tools om projecten te managen. Van Agile tot Lean, en alles daartussenin, bieden deze benaderingen veel structuur en houvast. Maar er is één cruciaal element dat vaak wordt overgeslagen, namelijk: waarom doen we dit project eigenlijk?

Strategische alignement tussen de bedrijfsstrategie en de projecten die een organisatie uitvoert, is niet een kwestie van welke methode je kiest, maar van het begrijpen van het doel en de relevantie van een project binnen de bredere context van de organisatie. Het echte succes van een project begint bij een helder begrip van het ‘waarom’. Laten we dit eens verder onderzoeken.

Waarom strategische alignement zo essentieel is

Elke organisatie streeft naar bepaalde doelen, of het nu gaat om groei, efficiëntie, innovatie, of het verhogen van klanttevredenheid. Deze doelen vormen de basis van de bedrijfsstrategie, en het is essentieel dat elk project dat wordt gestart, direct of indirect bijdraagt aan deze strategische doelen.

Zonder die duidelijke verbinding tussen strategie en project, loop je het risico projecten te starten die geen toegevoegde waarde hebben, middelen verspillen of zelfs de organisatie verder van haar doelen brengen. Dit kan leiden tot inefficiëntie, frustratie binnen het team en een verlies aan focus.

Het Begin: Waarom start je nu dit Project?

Voordat je nadenkt over de uitvoering van een project – welke methode, welke tools, welke teamleden – is het cruciaal om een stap terug te nemen en te vragen: waarom? Wat is het strategische doel achter dit project? Hoe draagt het bij aan de grotere ambities van de organisatie?

Het antwoord op deze vraag moet meer zijn dan “omdat het moet” of “omdat het in de planning stond.” De sleutel is om te begrijpen welke waarde het project oplevert en hoe het direct in lijn ligt met de langetermijndoelen van de organisatie.

Een goed voorbeeld hiervan is een organisatie die besluit een nieuw IT-systeem in te voeren. In plaats van simpelweg te zeggen dat het oude systeem verouderd is, is het beter om na te denken over de strategische vraagstukken. Wordt het nieuwe systeem ingevoerd om de klanttevredenheid te verhogen? Om operationele kosten te verlagen? Of om beter in te spelen op de snel veranderende marktomstandigheden? Dit zijn strategische vragen die de werkelijke drijfveren achter het project blootleggen.

Communicatie en Betrokkenheid

Een ander aspect van strategische alignement is communicatie. Het is niet alleen van belang dat het management begrijpt waarom een project belangrijk is, maar dat dit besef door alle lagen van de organisatie wordt gedeeld. Wanneer een team weet waarom ze aan een project werken en hoe dit bijdraagt aan het grotere geheel, voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd om hun werk goed te doen.

Bovendien helpt het bij het nemen van beslissingen tijdens het project. Als er onderweg keuzes gemaakt moeten worden, kunnen die getoetst worden aan de strategische doelstellingen: past deze keuze nog steeds bij het grotere doel? Dit voorkomt dat teams zich verliezen in details en projecten hun focus verliezen.

Focus op Resultaat in plaats van Methode

Natuurlijk zijn methodes belangrijk; ze bieden een kader voor hoe we werk organiseren. Maar de methode op zich is niet het doel. Of je nu werkt volgens Agile, Waterfall, of een hybride vorm, het draait om het resultaat dat je wilt bereiken en hoe dat resultaat aansluit bij de bedrijfsstrategie. Een goed uitgevoerd project dat echter niet bijdraagt aan de strategische doelen, is in wezen een verspilling van tijd en middelen.

De beste projectmanagers en leiders begrijpen dit. Ze beginnen niet met de vraag “hoe gaan we dit project doen?”, maar met “waarom gaan we dit project doen?” Pas als dat duidelijk is, kunnen ze de juiste methode, tools en aanpak kiezen die helpen dat doel te realiseren.

Conclusie

Strategische alignement is de sleutel tot project- en organisatie-succes. Het is niet genoeg om gewoon een project uit te voeren volgens een bepaalde methode; het gaat om het helder hebben van het waarom achter het project. Zodra dat scherp is, kun je het project zo vormgeven dat het daadwerkelijk bijdraagt aan de strategische doelen van de organisatie.

Dus, voordat je je volgende project start, vraag jezelf en je team: waarom doen we dit? Wat proberen we te bereiken en hoe past dat in onze bredere strategie? Pas dan kun je echt de juiste stappen zetten naar succes.